Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Období růstu je nejdůležitější etapou v životě psa. Ke zdravému vývoji štěněte je třeba, aby denní krmná dávka pokrývala potřeby organismu jak z hlediska optimálního obsahu a kvality živin, vitamínů a stopových prvků, tak z hlediska obsažené energie.

Štěňata mají vysoké nároky na výživu plynoucí z potřeb rychle rostoucího organismu, jejich metabolismus je rychlý a nároky na přijatou energii vyšší než u stejně vážících dospělých psů. Proto receptury formulované pro časné období růstu štěněte musí mít také přiměřeně vysoký obsah energie.

Výživa nemá vliv jen na fyzický stav psa, výrazně ovlivňuje i jeho psychický vývoj a stav, temperament a chování. Štěně trpící nutričně chudou stravou, tedy vlastně štěně hladové navzdory plné misce, štěně s růstovými problémy doprovázenými bolestí, plynoucími z neadekvátně sestavené krmné dávky, je také štěnětem, které se hůře vychovává a které si následky z takto nepříznivého startu do života může nést celý život.

Jak je škodlivá nutričně chudá strava, je škodlivé i překrmení, ať už v důsledku vysoké dávky, příliš koncentrované receptury krmiva zejména stran bílkovin a tuků nebo pro nerovnováhu v obsahu vápníku a fosforu.

Konzumace řady krmiv na trhu často vede k poruchám růstu kostí, špatnému trávení, hmotnosti štěněte nepřiměřeně vysoké věku.

Naproti tomu krmiva, která myslí více na vašeho psa a méně na svoji kapsu, krmiva, která nepoužívají nutričně chudé suroviny a deficitně formulované receptury, stejně jako se neuchylují k matení majitelů a chovatelů navozením enormního růstu štěněte (často v duchu „po nás potopa“, kdy osmiměsíční junior velkého plemene neudělá krok bez bolesti) provedou vaše štěně obdobím růstu bezpečně a spolehlivě.

Tím spíše, že takto důvěryhodná krmiva obvykle nad rámec základních živin poskytují vašemu psovi výživu reflektující přirozeně pestrý způsob stravy.

  • Můžete tak v misce vašeho psa střídat druhy masa…
  • Můžete omezit množství obilovin
  • Můžete se vyhnout pro šelmu nepřirozeným rostlinným olejům
  • Můžete v každé denní porci nabídnout škálu přírodních nutraceutik, vesměs extraktů z ovoce a bylin, majících stejné účinky jako léčiva, ale bez vedlejších efektů a často účinnějších
  • Můžete se vyhnout zatížení organismu nehodnotnými živinami, surovinami kontaminovanými nežádoucími látkami a konečně i chemickými konzervanty.

Zkrátka, pečlivou, informovanou a na komerci nezávislou, svobodnou volbou krmiva, můžete výrazně ovlivnit život svého psa. Není druhý takový způsob, než je výživa, kromě vašeho času a energie věnované budování hodnotného a fungujícího vztahu se psem. Bez poctivé výživy ovšem i sebelépe naplánovaný společně prožitý volný čas může být časem stráveným v čekárně veterinární ordinace. A kruh se uzavírá veterinárním krmivem, které nemusí patřit zrovna k těm, které nazýváme nutričně hodnotnými.

Štěně vyžaduje stravu poskytující optimální hladinu kvalitních bílkovin, tuků, škrobů, vlákniny, vitamínů a minerálů. Sice můžeme každou živinu vnímat zvlášť, ale je důležité si uvědomit, že krmivo je tráveno jako celek a významnou roli hraje kvalita zdrojových surovin, jednotlivých živin i obsažená energie.

Arden Grange puppy193469b0-e57e-4785-9396-f17948e32b25_lrg.jpg

Pro jednoduchost, sója obsahuje více bílkovin než maso, ale jejich stravitelnost a aminokyselinové spektrum jsou pro psa mnohem méně příznivé. Játra psa tak musí zpracovat mnohem více nehodnotných bílkovin, než pokud by šlo o bílkoviny z čistého masa, aby byla pokryta potřeba organismu. Bílkoviny pocházející z kafilerního odpadu skrytého za termín “hydrolyzované živočišné bílkoviny” sice nesou potřebné stavební kameny pro bílkoviny tělu vlastní, jsou ale jako suroviny nízkého řádu zároveň nositeli pravděpodobné kontaminace krmiva hormony, antibiotiky a podobně. Rostlinný olej obsahuje sice potřebné omega-kyseliny, ale pro část psí populace v neaktivní formě a jako zdroj energie také nemůže kontkurovat kuřecímu nebo rybímu tuku...

A nejde jen o kvalitu, jde i o vzájemný poměr surovin . Bílkoviny živočišného původu by měly vysoce převyšovat bílkoviny rostlinného původu v krmivu. Uvědomte si, že živočišné bílkoviny z kvalitního, čistého masa, tvoří u důvěryhodných značek kolem 75% obsahu bílkovin. U komerčních značek je tomu přesně naopak a i hůře ve prospěch bílkovin rostlinných.

Ale zpět k výživě štěněte. Arden Grange Weaning/ Puppy a Puppy/ Junior (pro malá a střední plemena psů) jsou recepturami s vysokou náloží energie zohledňující ještě ne plně výkonný zažívací trakt těchto štěňat a zároveň jejich vysoké nároky na příjem energie. Při sestavování těchto receptur bylo přihlíženo i ke zvýšené citlivosti zažívacího traktu malých a středních plemen v tomto období vývoje. Zařazeny byly proto suroviny vysoce stravitelné, šetrné k zažívacímu traktu, usnadňující vstřebávání živin do krve.

Arden Grange Weaning/ Puppy , Puppy /Junior and Puppy/ Junior Large Breed obsahují čerstvé kuřecí maso, prémiovou kuřecí moučku a vejce – zdroje bílkovin vysoké biologické hodnoty, velmi chutné, snadno stravitelné a metabolizovatelné. Hladiny minerálů a stopových prvků jsou vyrovnány tak, aby příznivě podporovaly všechny metabolické procesy během růstu, jsou obsažena prebiotika, nukleotidy a mocné přírodní buněčné antioxidanty. To vše společně příznivě působí na trávení, růst a vývoj organismu včetně důrazné podpory vývoje imunitního systému. Pamatujte, že nutričně chudá a/nebo kontaminovaná strava je podezírána jako hlavní příčina řady chorob snižujících kvalitu života nebo zkracujících jeho délku a imunitní složka je přítomna prakticky všude.

Puppy/ Junior Large Breed je recepturou pro štěňata velkých a obřích plemen, jako prevence růstových obtíží plynoucích z nepoměru mezi vývojem opěrné a svalové soustavy při bouřlivém růstu je zde snížen obsah energie.

Každá receptura Arden Grange určená štěňatům zohledňuje proměnlivé potřeby vyvíjejícího se organismu. Váha štěňat například německého ovčáka, se za první rok života znásobí až 90x od porodu. Po celou dobu vývoje je třeba přivádět živiny tak, aby vývoj probíhal v té míře, jak je geneticky dáno, ne přehnaně ani “podtrženě”.

Štěně v druhé polovině prvního roku života by mělo být krmeno zásadně pouze do štíhlé kondice, čím větší plemeno v dospělosti je, tím důsledněji. Rovnoměrného růstu je třeba dosáhnout přiměřeným a kontrolovaným přívodem energie, bílkovin a tuků, ovšem za předpokladu vysoce kvalitních zdrojů živin. Poměr vápníku a fosforu, tolik diskutovaný mezi chovateli, je až na druhém místě hodným vaší pozornosti. Je daný zákonem, tedy i naprosto nehodnotné krmivo bude tento poměr mít v pořádku. Co bude chybět, budou kvalitní bílkoviny a tuk, co bude přebývat, bude možná energie, určitě obiloviny a často chemie. Samozřejmě, že hladiny vápníku a fosforu jsou u Arden Grange vybalancovány s cílem zajistit růst štěňat všech plemen i z tohoto hlediska bezproblémově. Praktické zkušenosti u chovatelů i těch nejhmotnějších plemen to potvrzují.

Víme, že záleží na vaší důvěře, ale žádné následující varování není zbytečně opakováno – nepřidávejte prosím štěňatům žádné prepearáty obsahující vápník, nezařazujte do výživy mléčné výrobky či maso, tímto způson jen rozvracíte spolehlivě nastavenou rovnováhu v předpokládané krmné dávce. Uvažte, že každých 100g granulí Arden Grange obsahuje minimálně 130 gramů čerstvého masa a cca 1400 mg vápníku. O toto množství psa ochudíte, pokud denní krmnou dávku granulí snížíte a nahradíte ¨například 100 gramy jogurtu (= cca 120 mg vápníku). Přídavek masa, pokud se bez něj meumíte obejít ve sve mysli, by neměl být nikdy vyšší než 20% krmné dávky, u štěňat v období největšího růstu ještě méně.

V Arden Grange je pro kvalitu opěrné soustavy navíc přítomen i dobře vstřebatelný vitamín D3, glukosamin, chondroitin a MSM.

Řada vás, majitelů štěňátek, se často ptá, kdy je vhodná doba změnit štěněcí recepturu za recepturu určenou dospělým jedincům . Radíme uskutečnit tuto změnu vždy postupně s ohledem na zažívací trakt a změnu surovin, hodnot živin a velikost krmné dávky. Čas na změnu je obecně řečeno tehdy, kdy štěně dosáhne předpokládané kohoutkové výšky. Jde ovšem o opravdu velmi obecné hledisko, důležité je především sledovat vývoj štěněte individuálně. Jiný přístup bude vhodný u trpasličích plemen, která mohou na štěněcí receptuře „zůstat“ po celý mladý věk, obří plemena mohou vyžadovat změnu již záhy po prvním půl roce života.

Pokud byste se rádi poradili ohledně výživy vašeho štěňátka, neváhejte nás kontaktovat, jsme si vědomi, že jde o téma odborně náročné a rádi vás obdobím  růstu štěněte provedeme, rádi vás zkontaktujeme se zkušenými chovateli plemene se zkušenostmi s Arden Grange.

Dárek zdarma ke každé objednávce

Poradenství poradíme Vám s výběrem

Doprava zdarma při objednávce nad 1200,-Kč

Zavedená společnost15 let zkušeností v oblasti výživy

Moderní eshop od  Webmiumeshop